onsdag 28. januar 2009

Lyrikkens tilbakeblikk


1. Hva slags type dikt har kommet øverst på folkets liste over de beste diktene?
- ”Du må ikke sove” av Arnulf Øvreland.

2. Hva kan være forklaringen på at akkurat slike dikt har vunnet folkeavstemningen?
- Forklaringen på det er at det var disse diktene som moralsk løftet Norge i harde perioder. Det banket vett i hodene til folket. Det var dikt som forble i hodene deres. Når forfatterne viste mot ved å skrive disse diktene, kunne folket også ha mot til og kjempe mot mørket som satt seg over dem.


3. Hvilken kritikk retter ”Avsagd Hagle” mot dagens lyrikk?
- At diktene er alt for like. For mange ord som er like blir brukt. Spesielt ordene tre, hånd og fugl. De mener at diktene ikke er kreative og fantasifulle nok. De blir for ensformige.

4. Les diktene "Den draumen" (Olav H. Haugen, nr 3), "Ord over grind" (Halldis Moren Vesaas, nr 2) og "Du må ikke sove" (Arnulf Øverland, nr 1). Hva handler de om? Likte du dem?
- Diktene handler rett og slett om oppreisningen folket i landet må gjøre. At vi alltid skal håpe og tro på hvem vi er og hvor vi kommer fra. Det er moralske tekster som løftet folket i vanskelige tider. For å være helt ærlig mener jeg at diktene er veldig bra. De ulike virkemidlene som Øverland, Haugen og Vesaas har brukt gjør at diktene blir veldig fengende og aggressive. De retter seg direkte mot folket. Så når alt kommer i alt likte jeg diktene veldig godt.


1 kommentar:

Eirik Skarpås sa...

Greit det her Erfan, men jeg skjønte ikke helt hva du ville med det her. Oppgaven sier etter hva jeg forstod noe helt annet, men det er mange måter å både oppfatte og å løse en oppgave på så helt greit. Keep up the good work!