onsdag 28. januar 2009

Brasil - Norge


Brasil-Norge ble skrevet av Lars Saabye Christensen i 1998, og var en del av diktsamlingen pasninger. Diktet handler om hvordan lille Norge overvant store Brasil. Man får inntrykk av at Brasil er mye større og bedre enn Norge, men allikevel klarte Norge å beseire Brasils overlegenhet. Diktet prøver å vise hvordan den minste kan overvinne den største mot alle odds.
Diktet er oppbygd på en kronologisk måte. Det starter før kampen, og skildrer hvor underlegne Norge er i forhold til Brasil. Her sammenlignes Norge og Brasil setning for setning. Men så snur det, og Norge blir mer og mer overlegne og tilslutt vinner de kampen.

Diktet har fem strofer med ulik lengde, og det bruker ikke rim og rytme. Den første strofen er den lengste, og denne følger ett mønster der man først presenter ett bilde på Norge, og så sammenligner med ett tilsvarende bilde på Brasil. Disse bildene er ganske aparte, og de skrives uten noen form for rim og rytme. Når noe rimer, tenker man på det som likt, så når det ikke rimer er det med å fremheve forskjellene mellom landene. Diktet bruker veldig få ord på å få fram poenget, som regel setter det bare frem ett bilde, som oftest ett ord, uten å utdype noe videre. Den første strofen spiller som sagt på kontrastene mellom Norge og Brasil, men den kontrasterer også slutten på diktet, og fremhever derved denne.

Hele diktet fungerer som en allusjon på VM-kampen mellom Norge og Brazil. Det er fullt av metaforer, der Norge beskrives som kalde, våte og pinglete ting som sement, lårhøner og gjedder, mens Brasil beskriver mer med bilder på varme netter og karneval.

Dette diktet har ett veldig positivt budskap, det viser at samme hvilke odds man har mot seg kan man reise seg og vinne.


Ingen kommentarer: