mandag 23. februar 2009

Viva La Vida - Coldplay

Musikkvideon som jeg er valgt heter Viva La Vida, og sangen er laget av bandet Coldplay. Sangen er hentet fra albumet ”Viva La Vida” og det er gitt ut i 2008.

Sangen er egentlig målrettet til alle mennesker i verden. Den tar for seg en viss religion, men religioner er fortsatt veldig like, så det endrer ikke målrettingen til hvilken gruppe i samfunnet sangen passer. Viva la Vida går innenfor Pop/Rock.

Teksten handler om en konge som tidligere hadde stor innflytelse og makt, men så klarte han og miste alt i løpet av kort tid. Musikkvideoen til sangen er regissert av Hype Willams, en regissør som er kjent for sine kunstneriske videoer. Filmen tar for seg bandet i en litt kontroversiell og kunstutført innspilling. Det hele begynner med en rose som blomstrer. Så kommer bandmedlemmene og spiller. Dette forsetter stort sett gjennom hele videoen. Det hele slutter med at bandmedlemmene visner. Det skal naturlig nok symbolisere hvordan denne kongen, eller denne personen mistet alt han hadde en gang. Det er en fortellende video ettersom at videoen bare tar for seg bandet. Eller så er det ingen andre bilder som er med i musikkvideoen. En annen grunn til at også dette er en fortellende video, er fordi kamera peker mest mot Chris Martin(vokalisten).

Det er en sammenheng mellom tekst og video. Ettersom at teksten handler om denne kongen/personen som har alt, men så mister han det. Teksten er delt inn sånn at annenhver setning er bra og dårlig. Videoen første bilde viser glimt av håp, mens det siste viser glimt av død og tap. Vi møter hele bandet(vokalist, trommeslager, gitarist og bassist) i musikkvideoen. Men som jeg sa, er det vokalisten som tar meste parten av kaken.

Musikkvideoen tar for seg et religiøst miljø. Fargene som er brukt peker ofte mot religioner. Spesielt den rødlige fargen. Det er en sammenheng mellom teksten, miljøet og videoen. For den tar for seg en konge som hadde alt. Den tar også for seg kristne som tror så hardt på himmelen og livet etter døden, at de snarelig glemmer andre ting som er viktig i livet. Dette ser vi også i videoen, ettersom at vokalisten stadig bruker kroppsspråket sitt. Selve videoen refererer til kristen kunst. Kanskje noe katolsk. Er ikke helt sikker. Man ser det godt ved at hovedpersonen er filmet i en puslespillform. Det er litt vanskelig å forklare det, men du forstår ganske enkelt når du ser det selv. Men dette er en av de mange grunnene til at de valgte regissøren Hype Williams. Han er utdannet kunstner. Kamera vinklingen er ganske morsom, siden de først blir filmet nedenfra og opp, også motsatt senere. Dette gir kontraster i filmen. Makt – maktesløs og liv – død.

Jeg mener musikkvideoen er bra. Den kan bli litt kjedelig i lengden, men den holder en viss standard. Den understreker teksten og man får en bredere kompetanse av sammenhengen mellom tekst og film. Dette er bare en annen typisk Coldplay sang. Den understreker det at bandet kommer til å forsette og engasjere seg i samfunnet. De lager ikke bare musikken for å tjene penger. Den har gode formål. Grunnen til at jeg valgte denne sangen, er fordi sangen er veldig rolig og kul. Ettersom at jeg skal på konsert av ddem for andre gang, virket det naturlig. Men la meg understreke dette: Metallica er enda best.

Ingen kommentarer: